fbpx

Veel vrouwen stoppen met de pil? Hier lees je waarom.

De pil is lange tijd de meest populaire vorm van anticonceptie geweest, maar daar lijkt toch echt verandering in te komen. Dit blijkt uit het onderzoek dat Rutgers en Soa Aids Nederland hebben uitgevoerd Seksuele gezondheid in Nederland 2017. In de leeftijdscategorie van 12 tot 25 jaar is het gebruik van de pil afgenomen van 74% in 2012 naar 64% in 2017. Het gebruik van de pil onder vrouwen in de leeftijdscategorie van 25 tot 39 jaar is met 10% afgenomen in vergelijking met 2013.

Wat is de reden dat het pilgebruik de laatste jaren afgenomen is. Wat wordt als alternatieve anticonceptie gebruikt?

De reden dat veel vrouwen niet meer voor de pil kiezen, komt dat ze bewuster zijn geworden van hun lichaam en daarom geen kunstmatige hormonen willen gebruiken. Dit beeld past wel in de huidige tijd waarin biologisch eten en smoothies de norm is. Het gebruik van de pil wordt naast een anticonceptie middel ook gebruikt om bepaalde klachten te onderdrukken zoals acné.

Naast dat je met de pil kunstmatige hormonen binnenkrijgt, heeft het ook vele bijwerkingen waar vaak niet aandacht wordt. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde kans op trombose, gewichtstoename door meer eetlust, opgeblazen gevoel en dergelijke.

Ook een lager libido is een klacht die vaak voor komt bij het gebruik van de pil. Reden hiervoor is dat de pil het hormoon testosteron (die zorgt voor de seksdrive, ook bij vrouwen) verlaagt. Daardoor hebben vrouwen die de pil gebruiken minder vaak zin in seks.

Naast het verminderde libido hebben veel vrouwen ook last van emotionele buien en depressieve gevoelens. Uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat één tot tien procent van de vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, last krijgen van depressieve stemmingen of stemmingswisselingen.

Naast alle bijwerkingen (om het artikel niet te lang te maken hebben we niet alle bijwerkingen gesproken) is er nog een groot nadeel, namelijk dat het niet praktisch is. Bijna 4 op de 10 vrouwen vergeten de pil minstens één keer per maand in te nemen. Dit kan in bepaalde situaties zorgen dat je minder beschermd bent. Daarnaast neemt de werking van de pil af als je bijvoorbeeld antibiotica slikt.

Maar wat is nu een goed alternatief voor de anticonceptiepil? Uit cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer vrouwen het spiraal gebruiken als anticonceptiemiddel. Het spiraal is in twee groepen te verdelen, namelijk één die hormonen bevat en één zonder hormonen. Een voorbeeld van een hormoonspiraal is de Mirena spiraal. Maar ook het gebruik van een hormoonspiraal kan bijwerkingen geven, zoals een verhoogde stressrespons en een hoger cortisolniveau. De koperspiraal bevat geen hormonen, maar geeft dagelijks een kleine hoeveelheid koper af in de baarmoeder, waardoor zaadcellen inactief worden.

Het voordeel van een spiraal is dat het na plaatsing vijf tot tien jaar bescherming biedt. Je hoeft deze niet dagelijks te slikken en kunt het daarom niet vergeten in te nemen. Welk anticonceptie middel het best gebruik kan worden als alternatief voor de pil, is afhankelijk van je voorkeuren. Lees je daarom goed in en bekijk alle voor- en nadelen per anticonceptie middel.