Mirena hormoonspiraal

Het Mirena spiraal is een betrouwbaar anticonceptiemiddel en wordt door vele vrouwen in de wereld gebruikt. Het Mirena spiraal behoort tot de hormoonspiralen die verkrijgbaar zijn in Nederland. Het spiraal wordt geplaatst in de baarmoeder en door z’n T-vorm blijft deze goed zitten. Het spiraal bevat een werkzame stof die levonorgestrel (0,02 mg per dag) genoemd wordt.

De Mirena biedt 5 jaar bescherming tegen ongewenste zwangerschap. Het voordeel van deze anticonceptie methode is dat je het niet kunt vergeten in te nemen.

Mirena-spiraal-informatie

In dit artikel vind je informatie over:

 • Mirena hormoonspiraal: hoe werkt het?
 • Hoe wordt een Mirena spiraaltje geplaatst?
 • Waar kan ik een Mirena spiraal laten plaatsen?
 • Mirena spiraal kosten
 • Mirena spiraal verwijderen
 • Is een mirena spiraal wel veilig?
 • Mirena spiraal bloedverlies
 • Het effect van een hormoonspiraaltje op je menstruatie
 • Mirena spiraal bijwerkingen
 • Wanneer mag je geen Mirena spiraal gebruiken?
 • Vergeten Mirena spiraal te verwijderen
 • Krijg ik bericht van mijn specialist wanneer de spiraal verwijdert moet worden?

Mirena hormoonspiraal: hoe werkt het?

Nadat de Mirena hormoonspiraal door een specialist geplaatst is, geeft het een kleine hoeveelheid van het hormoon levonorgestrel af. Deze hormonen spelen een belangrijke rol voor de vruchtbaarheid.

Wanneer het spiraal werkt en je dus beschermd bent tegen ongewenste zwangerschap is geen duidelijk antwoord op. De één zegt dat je direct beschermd bent, een ander zegt dat je een aantal weken nog een voorbehoedsmiddel moet gebruiken uit voorzorg. Overleg dit goed met jouw specialist.

Doordat een lage dosis hormoon progestageen wordt afgegeven door het spiraaltje, kunnen zaadcellen moeilijker door het slijm van de baarmoedermond komen en kan een bevruchte eicel zich niet nestelen in het baarmoedervlies.

Hoe wordt een Mirena spiraaltje geplaatst?

Het spiraal wordt door een huisarts, verloskundige of gynaecoloog ingebracht die hiervoor een speciale training heeft gevolgd. Hoe een hormoonspiraal precies wordt geplaatst, hebben we uitgelegd in het artikel Hormoonspiraal – De complete gids.

Waar kan ik een Mirena spiraal laten plaatsen?

Zoals hierboven vermeldt kun je een Mirena spiraal laten plaatsen door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog die gespecialiseerd is in het plaatsen van spiralen. We hebben een overzicht gemaakt van specialisten die een spiraal kunnen plaatsen. Het overzicht vind je op ‘Spiraal laten plaatsen‘.

Mirena spiraal kosten

De Mirena hormoonspiraal is alleen de verkrijgen op doktersrecept en kan bij de apotheek of online worden afgehaald. Een Mirena spiraal kost €140,- exclusief plaatsing. In het artikel Kosten van een spiraal & plaatsing vind je meer informatie over de prijzen van de verschillende spiralen en kosten van plaatsing per specialist.

Mirena spiraal verwijderen

De Mirena spiraal is een hormoonspiraal en beschermd 5 jaar tegen ongewenste zwangerschap. Na die 5 jaar moet het spiraaltje vervangen of verwijderd worden door de specialist.

Indien je eerder zwanger wilt worden, kun je het hormoonspiraaltje eerder laten verwijderen.

Het verwijderen van het Mirena spiraal gaat zeer eenvoudig en nagenoeg pijnloos. Aan het uiteinde van de spiraal zitten namelijk twee draadjes. De specialist trekt voorzichtig aan de draadjes, zodat het spiraal loskomt en verwijdert kan worden. Het verwijderen van het spiraal mag alleen door een specialist gedaan worden.

Wil je jouw spiraal vervangen, dan kan de specialist direct een nieuwe plaatsen als de vorige verwijderd is.

Nadat het Mirena spiraal verwijdert is, ben je direct weer vruchtbaar.

Is een mirena spiraal wel veilig?

Het Mirena spiraal is een buitengewoon betrouwbare vorm van anticonceptie. Van alle vrouwen die een Mirena spiraal dragen, wordt slechts 0,1 % ongewenst zwanger in het eerste gebruiksjaar.

De beste tijd om een hormoonspiraal te plaatsen is tijdens de menstruatie. Natuurlijk moet er dan geen sprake zijn van een bevruchting. Het juist plaatsen van een spiraaltje is erg belangrijk. Wanneer deze niet goed geplaatst is, vergroot dit de kans op zwangerschap.

In 2016 is de Mirena spiraal in opspraak geraakt door een productiefout: de inbrenghuls zit bij sommige spiraaltjes verkeerd om. Daardoor kan het spiraal iets te hoog of te laag geplaatst worden. En dat maakt de kans op zwangerschap iets groter. Lees het hele artikel ‘Zorgen maken met een Mirena spiraaltje‘ van de NOS.

Mirena spiraal bloedverlies

Wanneer het Mirena spiraal geplaatst is door de specialist kan er enige tijd nadien wat bloedverlies optreden. Dit is vaak onschuldig en gaat na verloop van tijd over.

In de meeste gevallen wordt een Mirena spiraal voorgeschreven als anticonceptiemiddel ter voorkoming van ongewenste zwangerschap. In sommige gevallen wordt het spiraaltje geadviseerd ter voorkoming van overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie.

20% van de vrouwen met een spiraal krijgt na verloop van tijd geen bloedingen meer.

Heb jij een spiraal? Registreer dan de verwijder datum.

Waarom registreren?

– Jouw specialist brengt je niet op de hoogte wanneer het spiraal verwijdert moet worden.
– Optimale bescherming (voorkom ongewenste zwangerschap)
– Snel en eenvoudig (binnen 30 seconden geregistreerd)
– Niet vergeten (tijdig verwijderen of vervangen is noodzakelijk)
– Gemak (je hoeft de datum niet zelf te onthouden)

Registreer in 30 seconden

Het effect van een hormoonspiraaltje op je menstruatie

Het gebruik van een hormoonspiraal als de Mirena spiraal kan ervoor zorgen dat je menstruatiecyclus verandert of zelfs helemaal wegblijft. Het is niet mogelijk om de timing van je ongesteldheid te beïnvloeden met een spiraal.

Mirena spiraal bijwerkingen

Het gebruik van een hormoon- of koperspiraal kan net als alle geneesmiddelen zorgen voor (tijdelijke) bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van het Mirena spiraal hebben we hieronder voor je opgesomd.

 • Na plaatsing van het Mirena spiraaltje kun je gedurende de eerste drie maanden onregelmatige en soms langere bloedingen hebben, dan je gewend bent. Dit kan enkele druppels bloedverlies of bruinere afscheiding zijn. Deze onregelmatige bloedingen worden vanzelf minder of blijven helemaal weg.
 • In sommige gevallen komt het voor dat na het inbrengen van het hormoonspiraal hoofdpijn ontstaat die vanzelf binnen een week verdwijnt.
 • Na plaatsing van het Mirena spiraal kan er een ontsteking van de schaamlippen of de vagina veroorzaken, eveneens voor vaginale afscheiding zorgen.
 • De plaatsing van het spiraal kan pijn in de onderbuik en misselijkheid veroorzaken, doordat een vreemd voorwerp (voor het lichaam) in de baarmoeder geplaatst is.
 • In sommige gevallen kan het gebruik van het (Mirena) spiraal zorgen voor gewichtstoename.
 • Depressieve stemming/depressie, zenuwachtigheid en verminderd libido komt ook in sommige gevallen voor.
 • Wanneer het Mirena spiraal verwijdert wordt, komt de normale cyclus vrijwel meteen terug. Meestal komt de eerste eisprong al na enkele weken en zwanger worden is dan weer mogelijk.

Raadpleeg de bijsluiter voor een overzicht van alle bijwerkingen.

Wanneer mag je geen Mirena spiraal gebruiken?

In een aantal situaties wordt het afgeraden om een Mirena spiraal te gebruiken. Herken je één van onderstaande situaties, dan is het verstandig om contact met de specialist op te nemen wanneer je overweegt om een Mirena spiraal te gebruiken. Wellicht adviseert de specialist een andere vorm van anticonceptie.

 • Je bent zwanger of zou zwanger kunnen zijn.
 • Je hebt een ontsteking van de geslachtsorganen of een soa (sexueel overdraagbare aandoening).
 • Je hebt acute of steeds terugkerende ontstekingen in het kleine bekken (in de onderbuik), of je hebt dat gehad.
 • Je hebt een ontsteking van de baarmoederhals (cervicitis).
 • Je hebt een al dan niet aangeboren misvorming van de baarmoeder.
 • Je hebt een kwaadaardige aandoening die voor de groei afhankelijk is van progestageenhormonen, zoals bepaalde vormen van borstkanker.
 • Je hebt een ontsteking van het baarmoederslijmvlies na een bevalling (endometritis postpartum).
 • Je hebt in de afgelopen drie maanden een abortus ondergaan waarna er een infectie is opgetreden.
 • Je hebt een aandoening die je weerstand langdurig (chronisch) vermindert of die kan verergeren door bacteriën in de bloedbaan (bijvoorbeeld een afwijking van de hartkleppen of een aangeboren hartafwijking).
 • Je bent allergisch voor één van de stoffen in dit geneesmiddel.
 • Bij jou bevindt het slijmvlies van de baarmoederhals zich ook op plaatsen buiten de baarmoederhals (cervixdysplasie).
 • Je hebt een kwaadaardige aandoening van de baarmoeder of de baarmoederhals, of er wordt vermoed dat je dit hebt.
 • Je hebt abnormale bloedingen uit de vagina waarvan de oorzaak niet bekend is.
 • Je hebt ‘vleesbomen’ in de baarmoeder (myomen) die de baarmoederholte vervormen.
 • Je hebt een acute leverziekte of een levertumor.

Vergeten Mirena spiraal te verwijderen

Het Mirena spiraal behoort tot de groep ‘hormoonspiralen‘ en geeft dagelijks een kleine hoeveelheid levonorgestrel af, om te voorkomen dat je zwanger wordt. Dit spiraal biedt 5 jaar bescherming tegen zwangerschap. Na deze tijd, kan de werking van het spiraal niet gewaarborgd worden en is de kans op ongewenste zwangerschap zeer aannemelijk.

Onthoud daarom altijd de verwijder datum van je spiraal, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan. Je kunt de datum noteren in je agenda of in je smartphone, maar dit zijn plekken die onderhevig zijn aan verandering. Elk jaar heb je een nieuwe agenda en eens in de zoveel jaar een andere smartphone. Een alternatief is het registreren van de verwijder datum van het spiraal op spiraalcheck.nl.

Krijg ik bericht van mijn specialist wanneer de spiraal verwijdert moet worden?

De meeste instanties houden je niet op de hoogte over de verwijder datum van het spiraal. Eigenlijk toch gek. Er wordt een medisch product in je lichaam geplaatst dat een beperkte werkingsduur heeft. Je zou verwachten dat je dan ook bericht krijgt als de werkingsduur bijna verstrijkt, maar dat is niet zo. Daarom hebben we Spiraalcheck.nl in het leven geroepen om je daarbij te helpen.

Heb jij een Hormoon- of Koperspiraal?

Dan is de verwijder datum ontzettend belangrijk!

Je bent namelijk maar een beperkte tijd beschermd tegen ongewenste zwangerschap!

#Optimalebescherming #Spiraal

Registreer NU de verwijder datum van je spiraal! Wij sturen je een herinnering.

Registreer binnen 30 seconden