Kosten van een spiraal & plaatsing

Wat kost een spiraal?

Wanneer je een spiraal wilt laten plaatsen, is het goed om eerst een keuze te maken bij welke zorgverlener je een spiraal wilt laten plaatsen. Denk hierbij aan de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Wij hebben een overzicht gemaakt van alle zorgverleners in Nederland die gespecialiseerd zijn in het plaatsen van spiralen.

Nadat je een geschikte zorgverlener hebt gevonden en een afspraak hebt gemaakt, dien je een spiraal te bestellen bij de apotheek of via de webshop van bijvoorbeeld T-Safe en Multi-Safe short te kopen. Het aanschaffen van een spiraal wordt helaas niet vergoed en dien je dus zelf te betalen.

Er zijn verschillende soorten spiralen. Om deze reden hebben we een overzicht gemaakt van alle soorten spiralen met de kosten ervan:

Type SpiraalPrijs indicatieWerkingsduur SpiraalHormoonhoudend / HormoonvrijStuurt de specialist een bericht over de verwijder datum van het spiraal?
Multi-Safe€ 52,-Tot 5 jaarHormoonvrijGeen bericht over verwijder datum spiraal
Multi-Safe short€ 52,-Tot 5 jaarHormoonvrij, voor de kleine baarmoeder.Geen bericht over verwijder datum spiraal
Flexi-T€ 59,-Tot 5 jaarHormoonvrijGeen bericht over verwijder datum spiraal
T-Safe€ 69,-Tot 10 jaarHormoonvrijGeen bericht over verwijder datum spiraal
Gynefix€ 150,-Tot 5 jaarHormoonvrij. Inbrengen vereist speciale insertie-techniek.Geen bericht over verwijder datum spiraal
Mirena€ 140,-Tot 5 jaarHormoonhoudendGeen bericht over verwijder datum spiraal
Kyleena€ 140,-Tot 5 jaarHormoonhoudendGeen bericht over verwijder datum spiraal

Wat kost het plaatsen van een spiraal?

Een spiraal is een voordelige anticonceptiemethode, maar de plaatsing hiervan kan per zorgverlener sterk verschillen. Een spiraal laten plaatsen bij de verloskundige of huisarts is vaak voordeliger dan wanneer je dit laat doen door een gynaecoloog.

Het vergelijken van de kosten van een spiraalplaatsing is de moeite waard. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de kosten per zorgverlener:

ZorgverlenerHuisarts verwijzing nodigKosten SpiraalplaatsingPlaatsing incl. SpiraalStuurt de specialist een bericht over de verwijder datum van het spiraal?
VerloskundigeNeeVergoed door zorgverzekering. Gedeeltelijk zelf betalen tot hoogte eigen risico.NeeGeen bericht over verwijder datum spiraal
HuisartsNeeVergoed door zorgverzekeraarNeeGeen bericht over verwijder datum spiraal
GynaecoloogJa€ 150 – €580
Vergoed door zorgverzekering. Gedeeltelijk zelf betalen tot hoogte eigen risico.
JaGeen bericht over verwijder datum spiraal
KliniekNee± € 60NeeGeen bericht over verwijder datum spiraal
Zelfstandig BehandelcentrumJa€ 350 – €400JaGeen bericht over verwijder datum spiraal