fbpx

Gynefix koperspiraal

De Gynefix is een hormoonvrij, koperhoudend spiraaltje. Net als andere spiraaltjes biedt ook de Gynefix gedurende een periode van vijf jaar bescherming tegen ongewenste zwangerschappen, met een zekerheid van maar liefst 99%. Uniek is echter de vormgeving van dit spiraaltje. Waar de meeste spiraaltjes in een typerende T-vorm worden uitgevoerd van ongeveer 24 tot 36 millimeter lang, is de Gynefix met zijn 20 millimeter nog kleiner en flexibeler. Hierdoor is de Gynefix ideaal voor vrouwen die (nog) geen kinderen hebben.

gynefix koperspiraal

Ander soort koperspiraaltjes staan er bovendien bekend om dat ze voor irritatie van de baarmoeder kunnen zorgen waardoor de kans op een hevigere menstruatie en/of tussentijdse bloedingen toeneemt. Dankzij de innovatieve vormgeving van de Gynefix wordt de kans op deze klachten beperkt tot een minimum, waardoor zowel het draag- als het gebruikscomfort wordt verhoogd.

Gynefix koperspiraal: hoe werkt het?

Het Gynefix spiraaltje bestaat uit vier (GyneFix 200 – hysterometrie < 8 cm) of 6 (GyneFix 330 – hysterometrie > 8 cm) koperen hulsjes die aan zogenoemd chirurgisch draad zijn bevestigd. Een klein knoopje aan het uiteinde van deze draad zorgt ervoor dat de Gynefix op zijn plek blijft en verankert het spiraaltje als het ware in de baarmoeder. 

De vier hulsjes geven gedurende vijf jaar een kleine hoeveelheid koperionen af in de baarmoeder, waardoor zaadcellen inactief worden gemaakt. Bevruchting en/of innesteling wordt hierdoor direct onmogelijk gemaakt. Daarnaast kan Gynefix een buitenbaarmoederlijke zwangerschap voorkomen.

De werkingsduur van Gynefix bedraagt vijf jaar, met een betrouwbaarheid van 99%. Na de plaatsing biedt het spiraaltje direct bescherming. Indien je het spiraaltje voor kortere duur wil gebruiken of als anticonceptiemiddel tussen twee zwangerschappen, dan is het ook mogelijk om het spiraaltje eerder te laten verwijderen. Na verwijdering ben je meteen weer vruchtbaar.

Hoe wordt een Gynefix spiraaltje geplaatst?

Net als ieder ander koper- of hormoonspiraaltje dient het Gynefix spiraaltje geplaatst te worden door een specialist. Een Gynefix spiraaltje mag enkel geplaatst worden door een getrainde Gynefix arts. Wanneer het spiraaltje door een ervaren, getrainde Gynefix arts wordt geplaatst zal de Gynefix netjes op zijn plek blijven en hoeft het pas na vijf jaar verwijderd of vervangen te worden. Hoewel de plaatsing van de Gynefix net even iets anders verloopt dan bij standaard spiraaltjes is de plaatsing toch enigszins hiermee te vergelijken. Net als bij ander soort koperspiraaltjes wordt er bij de plaatsing van het Gynefix spiraaltje gebruik gemaakt van een applicator. Echter zal de specialist voorafgaand aan de plaatsing eerst de dikte van de fundus meten met behulp van een echografie, de exacte diepte en ligging van de baarmoeder bepalen met een zogenaamde hysterometer. Vervolgens wordt het spiraaltje door middel van de applicator ingebracht en wordt het spiraaltje in de baarmoeder verankerd. Na de plaatsing volgt een echo om te controleren of het spiraaltje op de juiste plek zit. 

Voor het vinden van een getrainde Gynefix arts, verwijzen we je graag door naar de Gynefix website.

Net als bij andere spiraalsoorten kan de plaatsing van de Gynefix kan leiden tot een korte, prikkende pijn die echter snel weer afneemt. Wil je weten wat je kunt doen om de plaatsing zo vlot en minst pijnlijk te laten verlopen? Je leest het in het artikel ‘Tips om het plaatsen van een spiraaltje minder pijnlijk te maken’.

Is een Gynefix spiraaltje wel veilig?

Gynefix behoort tot de categorie koperhoudende spiraaltjes en is hierdoor een van de betrouwbaarste en bovendien veiligste vorm van anticonceptiemiddelen. In tegenstelling tot de pil kun je een spiraaltje niet vergeten. Het blijft immers gedurende vijf jaar (of korter indien gewenst) zijn werk doen, zonder dat je er aan hoeft te denken. In de praktijk blijkt dan ook dat er na 1 jaar slechts sprake is van 0,1 tot 0,5% kans op een zwangerschap, terwijl dit bij de pil 9% betreft. Omgerekend biedt de Gynefix dus een betrouwbaarheid van 99% over de periode van vijf jaar, mits het spiraaltje op de juiste manier geplaatst is. Is dit niet het geval, dan neemt de betrouwbaarheid zodanig af dat het spiraaltje zelfs zijn volledige werking kan verliezen.

Het effect van het Gynefix spiraaltje op de menstruatie

Waar andere koperspiraaltjes er bekend om staan dat ze de menstruatie kunnen verergeren, ligt dit bij het Gynefix spiraaltje net even wat anders. Door de ultra kleine vormgeving is de kans op irritatie van de baarmoeder zeer klein. Hierdoor neemt tevens de kans op een hevigere menstruatie zoals bij de meeste koperspiraaltjes af. Wel bestaat er een kans op tussentijdse bloedingen en/of een iets hevigere menstruatie in de eerste weken na het plaatsen van het spiraaltje. Echter is dit slechts van tijdelijke duur en zal de menstruatiecyclus hierna gewoon weer worden zoals voorheen. 

In tegenstelling tot hormoonspiraaltjes, is het met een koperspiraaltje niet mogelijk om de menstruatie te verminderen of zelfs helemaal uit te laten blijven. Ook het uitstellen van een menstruatie is niet mogelijk.

Gynefix spiraal bijwerkingen

Vanwege het innovatieve design met zijn zeer kleine afmetingen is de kans op bijwerkingen bij het gebruik van Gynefix zéér klein. Na de plaatsing kan er tijdens de eerste aantal weken sprake zijn van tussentijdse bloedingen. Ook kan de menstruatie tijdelijk als heviger worden ondervonden. Echter nemen deze bijwerkingen na deze periode weer af waardoor de menstruatiecyclus weer wordt als voorheen. In slechts enkele gevallen zijn deze klachten blijvend, maar in vergelijking met andere koperspiraaltjes is dit percentage zéér laag.

Wanneer mag je geen Gynefix spiraal gebruiken?

Wanneer je bekend bent met één of meerdere van onderstaande aandoeningen of klachten, is het gebruik van een spiraaltje niet aan te raden. 

 • Zwangerschap,
 • hypoplastische uterus (zoals bij 3-maandelijkse hormonale injectie),
 • anemie (bloedarmoede),
 • pelvische infectie (PID),
 • seksueel overdraagbare aandoening (SOA),
 • postpartum endometritis of geïnfecteerde abortus tijdens de laatste 3 maanden,
 • buitenbaarmoederlijke zwangerschap in het verleden,
 • maligniteit van de uterus,
 • onverklaard genitaal bloedverlies,
 • bloedstollingsstoornissen,
 • genitale actinomycosis,
 • gekende of vermoede allergie voor koper,
 • ziekte van Wilson, hartziekten, leukemie, chronische corticosteroïde of immunosuppressieve therapie,
 • korte golfbehandeling van het bekken.

Over het effect van een koperspiraaltje bij mensen met een koperallergie zijn er nog geen meldingen gedaan. Koperallergie is zeer zeldzaam, aangezien koper van nature al in het lichaam aanwezig is. Het koper dat in het Gynefix spiraaltje wordt gebruikt is van de hoogste zuiverheidsgraad waardoor allergische reacties op onzuiverheden en andere metalen zoals bijvoorbeeld Nikkel uitgesloten zijn.

Mocht je desondanks twijfelen, kun je natuurlijk altijd een deskundige raadplegen voor extra informatie en advies.