fbpx

Gebruik deze tips om het plaatsen van een spiraaltje minder pijnlijk te maken

Dat het spiraaltje één van de meest gebruikte anticonceptiemiddelen is, zal je vast wel bekend zijn. Ondanks het feit dat veel vrouwen de overstap maken naar een spiraaltje en er in de meeste gevallen zeer tevreden over zijn, is de plaatsing ervan niet bepaald een fijn gevoel. Sterker nog, de plaatsing van een spiraaltje kan zelfs behoorlijk veel pijn doen. Maar waarom heeft de ene vrouw er zoveel last van terwijl een ander er veel minder van voelt? En vooral; wat kun je tegen de pijn doen?

Variërende pijngrens

Net zoals de ene persoon meer kan hebben dan een ander, ondervindt de ene vrouw meer last bij het plaatsen van een spiraaltje dan een ander. Het kan zelfs zomaar zijn dat de ene vrouw er nauwelijks iets van voelt terwijl de ander het een uiterst nare en pijnlijke ervaring vindt. Geen enkel mens is hetzelfde en iedereen gaat anders om met pijn en heeft hiervoor een andere grens. Hoe dan ook, het is zeker niks om je voor te schamen en het maakt je echt geen watje wanneer je het plaatsen van een spiraaltje wél pijnlijk vindt.

Krampen en duizeligheid

De baarmoeder is in feite een grote spier die zich, net als andere spieren in je lichaam, kan aanspannen en ontspannen en waar bovendien veel zenuwen in uitlopen. Het is dan ook niet raar dat je er iets van voelt wanneer er een object in wordt geplaatst, hoe klein dit ook moge zijn. Maar waarom doet het in sommige gevallen zoveel pijn?

Om de oorzaak hiervan te kunnen achterhalen is het goed om te weten wat er nu eigenlijk precies bij het plaatsen van een spiraaltje gebeurt. Voorafgaand aan de plaatsing wordt er gestart met een inwendig onderzoek om de ligging van de baarmoeder te bepalen. Bij de volgende stap brengt de (huis)arts of gynaecoloog een eendenbek in de vagina om de baarmoedermond zichtbaar te maken. Daarna wordt de baarmoedermond met een speciale tang zachtjes vastgepakt. Aangezien de baarmoeder hier als reactie op samentrekt en zich aanspant leidt dit in veel gevallen tot de eerste kramp(en).

Vervolgens wordt de diepte van de baarmoeder gemeten met een staafje, iets wat wederom kan leiden tot een gemene kramp. Hierna volgt de daadwerkelijke plaatsing. De (huis)arts of gynaecoloog schuift het spiraaltje door een dun hulsje naar binnen. Wanneer het spiraaltje op de juiste plek zit, wordt het hulsje weer teruggetrokken en worden de draadjes van het spiraaltje op de juiste maat geknipt. Na het plaatsen kan er duizeligheid optreden. Het is dan ook van belang dat je niet meteen opspringt, maar dat je rustig blijft liggen tot je je goed genoeg voelt.

5 Tips

Ondanks dat je na dit allemaal gelezen te hebben misschien wel letterlijk de krampen in je buik voelt, laten ieder jaar duizenden vrouwen een spiraaltje plaatsen. De pijn zal dan ook zeker niet ondraaglijk zijn. In tegendeel zelfs; veel vrouwen zouden zo weer opnieuw voor een spiraaltje kiezen. Daarbij kun je ook zelf nog een aantal dingen doen om het leed tijdens en na de plaatsing te verminderen:

  1. Neem een uur voor de ingreep een pijnstiller. Een paracetamol van 500 milligram kan voldoen, maar eentje van 1000 milligram of/en een ibuprofen van 600 milligram mag ook best en geeft meer effect. Daarnaast raden artsen en gynaecologen ook wel Naproxen, Advil of Aleve aan. 
  2. Indien je uit eerdere ervaring weet dat je pijngrens erg laag is kun je eventueel vragen om een plaatselijke verdoving van de baarmoedermond. Hierdoor worden de scherpe randjes van de pijn weggenomen waardoor de behandeling net wat comfortabeler voelt.
  3. Tijdens de ingreep kun je een gevoel van duizeligheid ervaren. Om te voorkomen dat je daadwerkelijk flauwvalt is het belangrijk om van te voren iets te eten. Dit hoeft geen zware maaltijd te zijn, maar hoe meer energie, des te beter kun je de ingreep verdragen.
  4. Leg na de ingreep een warme kruik op je onderbuik. Net zoals bij menstruatiekrampen verzacht een warme kruik ook de krampen na het plaatsen van een spiraaltje.
  5. Probeer te ontspannen, hoe lastig dat ook klinkt. Wanneer je immers stijf van de zenuwen een spiraaltje laat plaatsen, span je onbewust je spieren aan waardoor het voorafgaand inwendig onderzoek en het inbrengen van een eendenbek alleen maar vervelender zal zijn. Bij teveel aanspanning van de bekkenbodemspieren kan het zelfs zo zijn dat het plaatsen van een spiraaltje onmogelijk is.

Wanneer dien je contact op te nemen met de huisarts?

Het is volledig normaal dat je na het plaatsen van het spiraaltje nog enkele dagen last hebt van buikpijn. Je mag dan ook zeker een pijnstiller nemen. Blijf je echter krampen houden, je ziek of misselijk voelen en/of heb je last van abnormale sterk geurende of geelgroene afscheiding? Neem dan contact op met je huisarts.

Is een spiraaltje de moeite waard?

Het is niet voor niets dat spiraaltjes een steeds populairder anticonceptiemiddel worden. In Nederland staat het spiraaltje zelfs op de tweede plek en wordt het na de pil, door veel vrouwen als primair voorbehoedsmiddel gebruikt. Enkele minuten pijn voor iets dat 99 procent beschermt tegen een ongewenste zwangerschap is het dan ook zeker wel waard. Tel daarbij op dat een spiraaltje, afhankelijk van het soort (hormoonspiraal of koperspiraal), vijf tot tien jaar blijft werken. Vooraleer je een nieuw spiraaltje moet zijn we dan ook weer een behoorlijke tijd verder en ben je de pijn misschien al lang weer vergeten.