fbpx

Ballerine koperspiraal

Het Ballerine koperspiraaltje is een koperspiraaltje dat dankzij zijn unieke en soepele 3D bolvorm volledig nieuw en innovatief in zijn soort is. De werkwijze van het spiraaltje is vergelijkbaar met andere soorten en is bovendien ook vijf jaar werkzaam. Dankzij de zeer dunne huls is het inbrengen van het Ballerine koperspiraaltje makkelijker en aangenamer ten opzichte van reguliere T-vormige spiraaltjes, waardoor dit soort spiraal uitermate geschikt is voor jonge vrouwen die nog niet eerder zijn bevallen. Daarnaast is dit spiraaltje dankzij de buigzame, bolle vorm een goed alternatief voor vrouwen die minder goed op andere spiraaltjes reageren.

Ballerine spiraaltje

Ballerine koperspiraal: hoe werkt het?

Het Ballerine koperspiraaltje bestaat, zoals de naam al doet vermoeden voor een gedeelte uit koper. Dit is dan ook meteen de werkzame stof van het spiraaltje. Wanneer je het spiraaltje bekijkt zal je zien dat het uit een aantal koperen balletjes bestaat, die aan een flexibel frame met zogeheten “memory shape” zijn geregen. Wanneer dit frame tijdens de plaatsing uit de inbrenghuls komt, vormt het een bolle vorm. Het is dan ook dankzij deze vorm dat de Ballerine voortdurend zijn ideale plek in de baarmoeder vindt. Zoals al eerder aangegeven is koper de werkzame stof. Dit betekent dat de koperen balletjes geleidelijk een kleine hoeveelheid koper afgeven in de baarmoeder. Dit koper zorgt ervoor dat zaadcellen worden verlamt, waardoor deze niet meer in staat zijn om een (rijpe) eicel te bevruchten. Na de plaatsing biedt het Ballerine spiraaltje direct bescherming waardoor je niet hoeft te wachten.

Doordat de Ballerine een koperspiraaltje is, is deze vrij van hormonen en dus een betrouwbaar en tevens duurzaam anticonceptiemiddel dat zich uitstekend leent voor vrouwen die het gebruik van eventuele toegevoegde hormonen liever willen vermijden. Ideaal wanneer men zorgeloos en op een veilige manier wil vrijen terwijl de natuurlijke cyclus behouden blijft. Het spiraaltje is dan ook geschikt voor iedere vrouw met een milde tot normale menstruatie.

Het spiraaltje biedt gedurende vijf jaar bescherming en hoeft dan ook pas na die tijd te worden vervangen. Wil je echter gedurende een kortere periode van dit anticonceptiemiddel gebruik maken, zoals bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in, dan is vroegtijdig verwijderen ook mogelijk.

Hoe wordt een Ballerine spiraaltje geplaatst?

Het Ballerine koperspiraaltje dient, net als andere spiraaltjes, door een (huis)arts, gynaecoloog of verloskundige te worden geplaatst en hoeft pas na vijf jaar te worden vervangen voor een eventueel nieuw exemplaar. Hoe een koperspiraal wordt geplaatst, kun je terugvinden in het artikel Het koperspiraal – de complete gids.

Waar kan ik een Ballerine spiraal laten plaatsen?

Zoals hierboven vermeldt kun je een Ballerine spiraal laten plaatsen door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog die gespecialiseerd is in het plaatsen van spiraaltjes. We hebben een overzicht gemaakt van specialisten die een spiraal kunnen plaatsen. Het overzicht vind je op ‘Spiraal laten plaatsen‘.

Ballerine spiraal kosten

Het Ballerine koperspiraal is op doktersrecept verkrijgbaar bij de apotheek, maar kan ook zonder recept online worden besteld. Een Ballerine spiraaltje kost €119,- (incl. Btw) exclusief plaatsing. In het artikel Kosten van een spiraal & plaatsing vind je meer informatie over de prijzen van de verschillende spiralen en kosten van plaatsing per specialist.

Ballerine spiraal verwijderen

Het Ballerine spiraaltje is een hormoonvrij koperspiraal dat gedurende 5 jaar bescherming biedt tegen ongewenste zwangerschappen. Na die 5 jaar moet het spiraaltje vervangen of verwijderd worden door de specialist.

Indien je ervoor kiest om het spiraaltje tussen twee zwangerschappen als anticonceptiemiddel te gebruiken of wanneer je eerder zwanger wil proberen te worden, kun je het spiraaltje ook al eerder laten verwijderen.

Het verwijderen van het Ballerine spiraaltje is nagenoeg pijnloos. Net als bij T-vormige spiraaltjes bevinden zich aan de onderzijde van het Ballerine spiraaltje 2 uitstekende draadjes die na de plaatsing op een lengte van ongeveer 2 tot 3 centimeter van de baarmoeder worden afgeknipt. Bij het verwijderen trekt de arts of specialist zachtjes aan deze draadjes waardoor het spiraaltje loskomt en vervolgens kan worden verwijderd. Het verwijderen van een spiraaltje mag ongeacht welke soort alleen door een arts of specialist worden gedaan.

Indien je een nieuw spiraaltje wenst, dan kan de arts of specialist direct na het verwijderen een nieuwe plaatsen. Laat je het spiraaltje niet vervangen door een nieuw exemplaar? Hou er dan rekening mee dat je direct na de verwijdering weer vruchtbaar bent.

Is een Ballerine spiraaltje wel veilig?

Het Ballerine koperspiraaltje is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel met een betrouwbaarheid van 99%. Omdat je een spiraaltje, in tegenstelling tot de pil niet kunt vergeten in te nemen wordt de betrouwbaarheid nog eens extra vergroot. Bovendien blijft het spiraaltje 5 jaar werkzaam wat dus betekent dat je er al die jaren niet meer aan hoeft te denken.

Het ideale moment om een spiraaltje te laten plaatsen is tijdens de menstruatie, mits er uiteraard geen sprake is van een bevruchting. Een juiste plaatsing is zeer belangrijk. Indien een spiraaltje niet correct geplaatst is, neemt de betrouwbaarheid af en word de kans op zwangerschap vergroot.

Het effect van het Ballerine spiraaltje op de menstruatie

Aangezien het Ballerine spiraal vrij is van hormonen wordt de natuurlijke cyclus gewaarborgd. Dit houdt in dat de menstruatiecyclus ook gewoon in tact zal blijven. Na de plaatsing van de Ballerine wordt je dus gewoon ongesteld. Tijdens de menstruatie mag je gewoon tampons of een menstruatiecup gebruiken. Je hoeft niet bang te zijn dat je het spiraaltje er uittrekt aangezien deze diep en veilig in de baarmoeder zit. Alleen tijdens de eerste maand is het gebruik van een menstruatiecup af te raden aangezien de kans op expulsie oftewel uitstoting van het spiraaltje tijdens deze periode groot is. Na deze periode vormt het gebruik van een menstruatie cup geen enkel probleem meer, al is het wel belangrijk dat bij het verwijderen van de cup het vacuüm goed wordt verbroken.

Tampons kunnen een paar dagen na de plaatsing al gebruikt worden, maar gebruik deze liever niet ’s nachts.

In sommige gevallen kan de menstruatie heviger worden na de plaatsing van een spiraal. Daarom is dit soort van anticonceptiemiddel dan ook niet geschikt voor vrouwen die al een heftige(re) menstruatie hebben.

Ballerine spiraal bijwerkingen

Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van hormonen is de kans op bijwerkingen een stuk kleiner dan bij anticonceptiemiddelen mét hormonen. Toch zijn (tijdelijke) bijwerkingen niet volledig uit te sluiten. Zo zal in de meeste gevallen gedurende de eerste drie maanden na de plaatsing van het Ballerine spiraal de menstruatie anders verlopen dan gewend. Het overgrote deel van de vrouwen heeft echter geen verdere last van het spiraaltje, maar bij een klein deel werden er tijdens deze periode toch bijwerkingen geconstateerd zoals:

  • Een hevigere, langdurige en/of onregelmatige menstruatie ten opzichte van voor de plaatsing
  • Buikkrampen
  • Tussentijds bloedverlies tussen twee menstruaties

Wanneer de eerste drie maanden voorbij zijn is je lichaam zodoende gewend aan het spiraaltje dat het de natuurlijke cyclus herstelt. Hierna verloopt, in de meeste gevallen, de menstruatiecyclus weer zoals je gewend bent. Slechts een klein deel vrouwen ondervindt blijvend wat meer bloedverlies.

Wanneer mag je geen Ballerine spiraal gebruiken?

Afgezien van persoonlijke voorkeuren zijn er nog een aantal redenen wanneer het gebruik van een Ballerine spiraal afgeraden wordt. Overweeg je dit soort spiraal te gebruiken, maar herken je één of meerdere van onderstaande punten, dan is het raadzaam om eerst contact op te nemen met een specialist. Deze kan je helpen om de juiste vorm van anticonceptie te vinden.

  • Je hebt onverklaarbaar (tussentijds) vaginaal bloedverlies
  • Je hebt een actieve ontsteking van het kleine bekken
  • Je hebt een geconstateerde afwijking van de baarmoeder
  • Je hebt een koperallergie
  • Je bent zwanger of er zou kans op een zwangerschap kunnen zijn
  • De ziekte van Wilson werd bij je geconstateerd
  • Je hebt van nature een hevige menstruatie en je ondervindt hier last van.