fbpx

7 redenen om een spiraaltje te overwegen

Uit onderzoek van het CBS naar het gebruik van anticonceptiemethoden, is de anticonceptie pil nog altijd de meest populaire anticonceptie methode. Opmerkelijk is dat het pilgebruik de afgelopen jaren daalt en het gebruik van een hormoon- of koperspiraaltje de afgelopen jaren sterk toeneemt.

Wanneer jij op dit moment de anticonceptie pil gebruikt en geïnteresseerd bent in een alternatief, dan is het spiraaltje een uitkomst. In dit artikel hebben we een aantal voordelen opgenomen om een spiraaltje te overwegen.

1. Niet dagelijks een pil slikken en kans op vergeten

De anticonceptie pil moet je elke dag slikken om de werking van de pil optimaal te houden. Vergeet je per ongeluk de pil in te nemen, of je bent ziek en moet overgeven of hebt last van diarree, dan heeft dit tot gevolg dat je niet meer beschermd bent. Je moet dan een andere vorm van anticonceptie gebruiken, zoals een condoom.

Door te kiezen voor een spiraal hoef je geen pillen te slikken. Het spiraal wordt eenmalig geplaatst in je baarmoeder en dient pas over 5 jaar verwijderd of vervangen te worden.

2. Vijf jaar bescherming met een spiraal

Spiralen zijn verkrijgbaar in twee categorieën, namelijk een hormoon- of koperspiraal. De hormoonspiraal is de meest populaire vorm en wordt veel geplaatst bij vrouwen. De hormoonspiraal biedt 5 jaar bescherming tegen ongewenste zwangerschap.

In tegenstelling tot de hormoonspiraal biedt de koperspiraal 10 jaar bescherming tegen ongewenste zwangerschap. Bij deze spiraal worden er geen hormonen afgegeven, maar dagelijks een kleine hoeveelheid koper in de baarmoeder.

We hebben een artikel geschreven over de verschillende spiralen en de kosten hiervan.

3. Minder hevige menstruatie met een spiraal

Een spiraal heeft het voordeel dat het de menstruatie minder hevig maakt, nadat het spiraal geplaatst is. Bij één op de vijf vrouwen blijft zelfs de menstruatie uit. Wanneer je elke maand een hevige menstruatie hebt, dan zal een spiraal een uitkomst zijn.

Je merkt het effect van het spiraal vaak enkele weken/maanden na plaatsing van het spiraal. Je leest er alles over in de artikelen  hormoonspiraal en koperspiraal.

4. Je slikt geen hormonen

Wanneer je gebruik maakt van de anticonceptiepil moet je elke dag hormonen slikken. Bij veel vrouwen reageert het lichaam op de hormonen die het toegediend krijgt. Een veel voorkomende klacht is dat vrouwen stemmingswisselingen ervaren en zich anders voelen dan voor het innemen van de anticonceptiepil.

Herken je bovenstaande klacht, dan biedt de spiraal een uitkomst.

Een hormoonspiraal geeft ook hormonen af, maar die hebben alleen werking op het baarmoederslijmvlies om te zorgen dat het slijmvlies te dun wordt voor een zwangerschap. In tegenstelling tot de anticonceptiepil, komen de hormonen van een hormoonspiraal niet in je bloed terecht.

5. Na het plaatsen van het spiraal ben je meteen beschermd

Voordat een spiraal geplaatst kan worden, controleert de specialist (huisarts, gynaecoloog, verloskundige of specialist uit een privé kliniek) of je een geslachtsziekte hebt. Is dit het geval, dan kan het spiraaltje niet geplaatst worden omdat dit kan leiden tot een ontsteking van de eileiders en onvruchtbaarheid veroorzaken.

De meeste specialisten geven aan dat je direct beschermd bent na het plaatsen van het spiraal. Dit is echter afhankelijk van het moment van plaatsen. In de meeste gevallen wordt het spiraaltje geplaatst in de eerste 12 dagen van je menstruatiecyclus, omdat je daarna direct beschermd bent en de kans op afstoten het kleinst is.

6. Weer vruchtbaar na het verwijderen spiraal

Een spiraal kun je op elk gewenst moment laten verwijderen door de specialist. Wil je bijvoorbeeld zwanger worden, dan laat je het spiraal verwijderen. Nadat het spiraal verwijdert is, ben je meteen weer vruchtbaar. Je lichaam zal zich automatisch weer herstellen. Wanneer je de eerste menstruatie hebt gehad, is het slijmvlies weer hersteld.

7. Kosten besparend

Het spiraal heeft het voordeel dat je deze eenmalig hoeft te laten plaatsen. Je betaalt eenmalig voor het spiraal en de plaatsing ervan. De kosten zijn afhankelijk van het soort spiraal en waar je het spiraal laat plaatsen.

De anticonceptiepil moet je per kwartaal/halfjaar/jaar te kopen bij de apotheek. Vaak zijn deze kosten hoger dan het aanschaffen van een spiraal.

Spiralen zijn er in verschillende vormen en maten. Welke je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur. In het artikel ‘Kosten van een spiraal & plaatsing‘ hebben we de kosten van de spiralen en het plaatsen ervan uitgelegd.